„Voljela bih djeci ostaviti zemlju u kojoj će se žene jednako cijeniti kao i muškarci“

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila je izložbu „Elle – Moda i društvo Isprepleteni pogledi 1945 – 2015“. “, retrospektivni postav stotinjak naslovnica francuskog Ellea, kultnog ženskog modnog časopisa koji je već sedam desetljeća ne samo ogledalo društvenih promjena i položaja žene u društvu, nego i aktivni sudionik i avangardni nositelj tih promjena.  Predsjednicu su kroz izložbu provele Ivona Čulo, generalna direktorica Adria Medije Zagreb, te kustosica Vanja Žanko.

Izložba prikazuje sedam desetljeća ženske emancipacije kroz 101 naslovnicu francuskog izdanja magazina Elle. Osim što su za naslovnice Ellea fotografirali neki od najvećih fotografa današnjice poput Richarda Avedona, Helmuta Newtona, Petera Lindbergha, Petera Knappa, Patricka Demarcheliera, Jeana-Baptistea Mondina, Davida Baileyja, Marija Testina, Oliviera Toscanija i drugih, izložba zorno pokazuje 70-godišnju povijest kultnog magazina koji od svog prvog broja koji je na tržište izašao 21. studenoga davne 1945. godine kontinuirano nastavlja svoju misiju: demokratizirati modu te promovirati slobodnu i emancipiranu ženu svjesnu svojih mogućnosti.

Ivona Čulo, generalna direktorica Adria Medije, kustosica Elle izložbe Vanja Žanko i Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović
Ivona Čulo, generalna direktorica Adria Medije, kustosica Elle izložbe Vanja Žanko i Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

–   Izložba naglašava važnu stvar: da su estetika, pojavnost i vanjština samo jedan dio te kompleksne osobnosti i stvarnosti žene. To pokazuje i izborom naslovnica, i to od onih koje su eksponiranije u tjelesnom smislu do naslovnice sa ženom iz Afganistana koja je u potpunosti pokrivena. U svemu je upravo najvažnija mogućnost izbora – da je ona zajamčena i da se poštuje. Da svaka žena i svaki pojedinac u društvu imaju pravo na izbor – istaknula je Predsjednica te dodala: “Voljela bih djeci u ostavštinu ostaviti zemlju u kojoj će se žene jednako cijeniti kao i muškarci, u kojoj neće biti potplaćene za isti posao koji rade kao i muškarci i u kojoj se u konačnici neće postavljati pitanje može li žena raditi taj posao niti može li žena biti izabrana na određenu funkciju.”

Posebno atraktivan dio izložbe je i umjetnička instalacija suvremenog umjetnika Dorijana Kolundžije, koja na suvremen način propitkuje temu izložbe i intrigira kako svojim vizualnim, tako i audio efektima.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s Ivonom Čulo i Vanjom Žanko
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s Ivonom Čulo i Vanjom Žanko

“Instalacija je vrlo zanimljiva i originalna, to je instalacija koja diše i koja kuca. Nije statična nego je vrlo dinamična kao što je i sama žena. Iako se ne vidi ona sljedeća dimenzija, a to je duša žene, mislim da se ona osjeća u svemu tome, u spoju između disanja, otkucaja srca i ove borbe žene za mjesto u društvu” – naglasila je Predsjednica.

Ivona Čulo, generalna direktorica Adra Medije pojašnjava instalaciju Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović
Ivona Čulo, generalna direktorica Adra Medije pojašnjava instalaciju Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović

“Izrazito nam je drago da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prepoznala važnost ove izložbe koja kroz naslovnice francuskog magazina Elle promovira otvorenost žene životnim izazovima i njezinu sposobnost da se suoči s problemima te sama donosi odluke o svome životu. Od prvog broja Elle je pisao o svim ključnim osobama i pojavama koje su obilježile proteklih 70 godina: ratu u Vijetnamu, Beatlesima i Rolling Stonesima, studentskoj revoluciji 1968., obespravljenim ženama diljem svijeta; a ideja Helene Lazareff, idejne začetnice i prve urednice Elle, da ženama pokaže da im je sve dostupno, a prije svega slobodan izbor u svemu, kao i spoznaja o važnosti njihove uloge u suvremenom društvu, do danas je ostala ideja vodilja svih Elleovih izdanja diljem svijeta” – istaknula je Ivona Čulo, generalna direktorica Adria Medije Zagreb, izdavača hrvatskog izdanja magazina Elle.

Predsjednica promatra instalaciju Dorijana Kolundžije (30)
Predsjednica promatra instalaciju Dorijana Kolundžije

“Kad govorimo o pravima žena, moramo još uvijek isticati žene kao žene jer su one još uvijek slabo zastupljeni spol u društvenom, političkom i svakom drugom pogledu. Međutim, doista želim da jednoga dana pričamo o vremenima kada nećemo uopće spominjati da je netko muško ili žensko u kontekstu sposobnosti za neki posao, za neku javnu funkciju ili bilo što drugo u društvenom, političkom, javnom ili ekonomskom životu” – zaključila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pri obilasku izložbe koja je dio prestižnog Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije krila oduševljenje Elle izložbom
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije krila oduševljenje Elle izložbom

Predsjednica pokazuje jednu od Elle naslovnica

 

Izložba je otvorena do 14. srpnja u okruglom prostoru Galerije Bačva u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.

Ulaz je besplatan.

Sve za vaše vjenčanje