Pozvani ste na zanimljivu izložbu u Studiju Moderne galerije ‘Josip Račić’ u Studiju Moderne galerije Josip Račić koja se otvara u utorak, 1. rujna u 18 sati , a može se razgledati do 13. rujna 2015. Posjetite, podržite i uživajte!

Slika riječi – riječ slike

“Već treći put Festival svjetske književnosti u imaginaciji i organizaciji Frakture promišlja duh i materiju knjige interdisciplinarno i multimedijalno: knjigom, slikom, stripom, filmom, razgovorom i glazbom. Opsegom mogućim, a mikrosenzacijama tipološki-vrijednosno ujednačenim izborom Tomislava Buntaka i Frakture vizualni umjetnici dobili su primijenjenu temu – manji broj njih portretirao je sudionike Festivala (Akrap, Friščić, Cupek i Buntak), a ostali umjetnici raznorodnih generacija ilustrirali su odabranu ili dodijeljenu knjigu. Nemoguće je i nepotrebno na ovome mjestu navoditi sve umjetnike i radove, ali se ne može odoljeti naslućivanju određenih fluidnih gradacija i grananja verbalno-vizualnoga mozaika. Halucinantne guste ispune mikroznakova ostvaruju ispunjavajući strahove praznine Bakić, Vlahov, Ivona Jurić, Vodopija, s tim da potonja ulazi u interakciju s promatračima putem riječi i značenja. Mračne vizualizacije teških egzistencijalnih stanja odražavaju Fischer, Vrljić i Bratoš, a na sličnome tragu uvodeći elemente popularne kulture i ikonografije grada aluzivno to potenciraju Ivana Jurić i Monika Meglić. Fina rezonantna i poetična stanja duha, svatko na svoj način, odražavaju Popinjač, Dračić, Kovač i Kraus, a vizualni kaotično-apstrahirani psihogram – Korkut. Zanki, minuciozna iluminacija, a Vrkljan – slikovna redukcija označivanja svijeta. Vesović – pozitiv i negativ, prednja i stražnja strana slike… Više riječi o slikama i oslikavanja riječima kontaminiralo bi dozvoljenu bjelinu formata papira, zato dođite sami, poslušajte slike i pogledajte književnost.” Željko Marciuš

Rascijepljenost Julye Rabinowich, Sebastijan Dračić 1 (Small)
Sebastijan Dračić – prema motivima knjige Rascijepljenost Julye Rabinowich
IvonaJuric_1_CMYK (Small)
Ivona Jurić – prema motivima knjige O medu i mlijeku Jeana Matterna
MelitaKraus_2_CMYK (Small)
Melita Kraus – prema motivima knjige Knjiga sećanja i zaborava Filipa Davida
Zlatan Vrkljan_9835 (Small)
Zlatan Vrkljan – prema motivima knjige Nova finska gramatika Diega Maranija

Na izložbi u Studiju Moderne Galerije ‘Josip Račić’ sudjeluju : Gordana Bakić, Mercedes Bratoš, Sebastijan Dračić, Fedor Fischer, Danko Friščić, Ivana Jurić, Ivona Jurić, Alem Korkut, Koraljka Kovač, Melita Kraus, Monika Meglić, Lea Popinjač, Maja Rožman, Mio Vesović, Alan Vlahov, Mirjana Vodopija, Zlatan Vrkljan, Nikola Vrljić i Josip Zanki.

Tijekom trajanja Festivala svjetske književnosti (3. – 11. rujna) u Kinu Europa bit će izloženi portreti sudionika Festivala, autora Grgura Akrapa, Tomislava Buntaka, Željke Cupek i Danka Friščića.

Foto: Roko Crnić

 

Sve za vaše vjenčanje