Slijedom vijesti da je Guercinova Majka Božja sa sv. Ivanom Krstiteljem i sv. Grgurom iz 1639. godine prije desetak dana ukradena iz Crkve sv.Vincenta u središtu Modene i da policija još traga za počiniteljima, dobra vijest je da će posjetitelji Muzeja za umjetnost i obrt od 28. listopada imati priliku vidjeti 35 vrhunskih Guercinovih djela, a među kojima je i Madona sa svecima iz 1614. godine.

Naime, zahvaljujući pročelniku za kulturu Bologne dr. Luigiju Ficacciju, posjetitelji zagrebačke izložbe imat će jedinstvenu priliku vidjeti Guercinove slike, ne samo iz Gradske pinakoteke u Centu, rodnom gradu ovog slikara, već i iz nekoliko crkava i privatnih zbirki koje su inače zatvorene za javnost.

Podsjećamo, nakon velikog uspjeha prošlogodišnje izložbe Caravaggiove Večere u Emausu, Muzej za umjetnost i obrt ove godine u suradnji s Talijanskim veleposlanstvom i Talijanskim kulturnim centrom u Zagrebu priprema još jednu veliku izložbu talijanskog majstora baroknog slikarstva – Giovannija Francesca Barbierija, zvanog Il Guercino (Cento, 1591. – Bologna, 1666.).

Izložba Guercino – Svjetlo baroka (28. 10. 2014. – 31. 1. 2015.) predstavlja 35 majstorovih djela među kojima se posebno ističu monumentalne oltarne pale i freske prenesene na platno, koje su izvorno slikane za crkve i palače u Centu i okolici, prostoru između Bologne i Ferrare za koji je njegov opus trajno vezan.

Izložbu će pratiti predavanja eminentnih stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, koncerti barokne glazbe u izvedbi ansambla Antiphonus te kreativne radionice za građanstvo, djecu i mladež.

Sve za vaše vjenčanje