Justin Alexander, Savannah Miller i Viktor & Rolf, samo su neka od imena dizajnera vjenčane mode koji su se ujedinili i pristupili inicijativi Vow Pro kojom se profesionalci zauzimaju za poduzimanje mjera u smjeru zaustavljanja vjenčanja djevojčica. Justin Alexander Luxury Group stoji iza nedavno održanog okruglog stola koji se održao s namjerom ukazivanja na ovaj svjetski problem te kako bi potaknuli prikupljanje novca za organizaciju Vow to End Child Marriage.

Vow ambasadorica, nizozemska princeza Mabel od Orange-Nassau, vodila je panel diskusiju kojom se istaknulo da je više od 12 milijuna djevojčica udano u dobi mlađoj od 18 godina te da su neke od njih u trenutku vjenčanja imale samo osam godina. Djevojčice mladenke udane su protiv svoje volje za uglavnom starije muškarce te ih je većina iskusila i nasilje u braku.

S tog je okruglog stola upućen poziv da se o ovoj temi priča kroz društvene mreže a dizajneri vjenčane mode se pridružuju inicijativi kako bi pomogli i donacijama, postotkom od prodaje vjenčanica. Pa će tako Reem Acra, također Vow partner, donirat će 10 posto od prodaje Paradise modela vjenčanice.

Namjera organizacije je da pruži svim ženama mogućnost da se udaju za koga to one žele i kada to žele, tako da će 100 posto donacija biti usmjereno direktno u projkete uu zemljema gdje se i dešavaju vjenčanja maloljetnih djevojčica. S ovim se problemom suočavaju žene na svim kontinentima, u svim kulturama i religijama i kako je princeza istaknula, djevojčicama je dan vjnečanja dan kada prestaju ići u školu ukoliko su uopće imale priliku pohađati ju. To je dan kada započinju život s uglavnom starijim muškarcem protiv svoje volje, dan kada ostanu trudne bez obzira što njihova tijela nisu zrela za rađanje jer one su još uvijek djeca. Zato je ova inicijativa posebno važna, ova je poziv svima, svakoj budućoj maldenki da se pridruži te tako , da podrži mogućnost da svaka mladenka ima pravo na vlastiti izbor.

 

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE Instagram 

Sve za vaše vjenčanje