U samo nekoliko mjeseci naš je svakodnevni riječnik usvojio pojmove kao što su covid-19, socijalna distanca, zoom sastanci, a pojmovi maske, dezinfekcijska sredstva i vritualno imaju novo značenje. Kako pandemija snažno utječe na naš svakodnevni život utječe i na svijet vjenčanja. Uz brojne probleme i otegotne okolnosti poput odgode i otkazivanja vjenčanja, smanjenja broja uzvanika, primjene epidemioloških mjera i slično, svijet vjenčanja, brojni mladenci i profesionalci, sve se češće susreću i s novim terminima. Pa tako danas sve češće govorimo o elopement vjenčanjima, virtulanim vjenčanjima, mikro vjenčanjima… i čini se da značenja ovih pojmova neće nestati jer su pronašla svoje mjesto i smisao. Zato je posebno zanimljivo otkrivati i znati koristiti i druge nove pojmove koji su se jednostavno dogodili unutar pandemije.

Change the Date

Često korišten pojam Save the Date, koji je bio najava planiranog vjenčanja kako bi uzvanici na vrijeme označili taj važan datum u svojim osobnim kalendarima, u zadnjih je nekoliko mjeseci dobio konkurenta, pojam Change the Date. Jer toliko je parova diljem svijeta bilo prisiljeno odgoditi vjenčanje za neka bolja vremena da je ovaj pojam bio nužan i vrlo koristan. Jer i bez puno riječi, uz kratku obavijest mladenci obavještavaju svoje uzvanike o novom datumu vjenčanja. Praktično i sa stilom.

Unsave the Date

Pojam po značenju vrlo sličan pojmu Change the Date ali s razlikom u tome što se koristi kada se vjenčanje otkazuje ili kada novi datum još nije određen. Na taj se način zahvaljuje pozvanim uzvanicima na razumijevanju i potpori koju su prižili budućim mladencima te ostavlja prostor za novi poziv na vjenčanje.

Minimony

Ova pojam opisuje vjenčanje koje uključuje minimalni broj uzvanika, uglavnom ne više od 10. Pojam je to koji se veže uz ceremoniju vjenčanja te moguću proslavu koja bez obzira na mali broj uzvanika uključuje mladencima dragu tradiciju i elemente klasičnih, velikih proslava. Takva vjenčanja vrlo su estetična, u trendu, mlada ne odustaje od vjenčanice koju je planirala i za veliko vjenčanje… Mladenci često nakon minimony vjenčanja planiraju organizirati i veliku proslavu kada epidemiološke mjere to budu dopuštale.

Latermoon

Svi znamo za Honeymoon, bračno putovanje netom nakon vjenčanja. Ali pandemija nam je nametnula korištenje i pojma Latermoon kojim se ukazuje na novi termin otkazanog ili odgođenog prvotno planiranog bračnog putovanja. Latermoon se odgađa na period nakon samog vjenčanja planiranog u bližoj budućnosti ili do prve povoljne prilike za putovanja kako bi se proslavilo mini vjenčanje, vritualno vjenčanje i sl.

2020. je na sve moguće način zakomplicirala vjenčanja. Ali zadivljuje kako se svijet vjenčanja brzo prilagodio, i to ne samo kroz pojmove i savjete već i u praktičnom smislu. I to je dokaz da svijet vjenčanja kreiraju vrhunski profesionalci koji slušaju svoje mladence i kao uvijek, rade sve kako bi i ono nemoguće učinili mogućim.

 

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE Unsplash / Adrianna Geo

Sve za vaše vjenčanje