Fotografija: SpinakerGraphics

Ulazak i smještanje za stol

Uvriježeno je pravilo da muškarac uvijek ulazi prvi u restoran ili neki drugi prostor. To je nepoznato područje gdje vas može dočekati neugodna situacija. Stoga je dužnost muškarca da ženi bude zaštitnik.

Izbor stola stvar je muškarca, stoga ako tražite mjesto za dvoje, nikako nemojte zauzeti stol za šest osoba jer pravilo je da se mjesto bira prema veličini društva. Ako je gužva, možete sjesti za tuđi stol ako ima slobodnih mjesta i ako dobijete odobrenje za to.

Pri svlačenju i oblačenju kaputa ženi obavezno mora pomoći muškarac koji je s njom u društvu.

Pri zauzimanju mjesta za stolom udobnije mjesto pripada ženi. Muškarac mora pomoći ženi da se smjesti i tek tada i on smije sjesti.

Naručivanje hrane

Kada je riječ o izboru jela, prednost pripada ženama pa ako je na stolu samo jedan jelovnik, ona bira prva i čeka da njezin pratilac izabere.

Sve narudžbe konobaruprenosi muškarac, s time da ako žena odabere npr. specijalitet kuće, on se nikako ne smije zadovoljiti nečim jeftinijim jer bi se to moglo shvatiti kao prijekor. Ako žena prepušta izbor muškarcu, on kao pravi džentlmen ne smije birati najjeftinija jela i pića.

Prema osoblju treba biti odmjeren i pristojan, nikako ne vikati. Bit će dovoljno ako ga diskretnim pokretom ruke pozovete i tiho kažete što želite.

Ako imate opravdanu primjedbu na nedostatak usluge ili kvalitetu jela, svakako to konobaru recite mirno, bez diskusije i grubog objašnjavanja.

Odabir pića

Pri odabiru pića glavnu riječ ima muškarac. Prije svoje odluke svakako se može posavjetovati sa svojom pratnjom što pije (npr. crno ili bijelo vino), ali konačan izbor ovisi o njemu.

Tijekom jela muškarac je taj koji brine o piću, znači on pazi da su čaše uvijek pune i toči, prvo drugima, a sebi zadnjem. Kod prve čaše može nazdraviti sa "živjeli" ili "nazdravlje", ali kucanje nije strogo propisano.

Više o uljudnom ponašanju za vrijeme jela, pročitajte u drugom nastavku ovog članka.