Zadnjih nekoliko mjeseci, a posebno tjedana potvrdili smo koliko je komunikacija važna, kako kroz proces planiranja vjenčanja tako i u situaciji kada se, ne našom željom, sve počinje mijenjati. Pandemija koronavirusa uzrok je brojnim promjenama i u svijetu vjenčanja, broj odgođenih, ali i otkazanih vjenčanja sve je veći. Magazin Story vjenčanja na portalu vjencanja.story.hr redovito prati klijente iz vjenčane industrije te objavljuje članke i intervjue, kako bi ukazao na stvarno stanje u kojem su se našli brojni klijenti, te kako bi im pružio podršku.

Paralelno s dolaskom koronavirusa u Hrvatsku, agencija Weddings in Croatia i akademija Postani organizator vjenčanja pokrenuli su Facebook grupu namijenjenu svim dobavljačima iz industrije vjenčanja, a s ciljem da se bolje povežemo, razmijenimo iskustva i zajednički osmislimo načine za ublažavanje posljedica ove krize. Naglasak je na savjetima, odnosno različitim rješenjima stvarnih i hipotetskih situacija koji članovi grupe doživljavaju ili scenarija o kojima razmišljaju. O samoj inicijativi više nam je ispričala i jedna od članica tima FB grupe “Vjenčanja u doba korone”, organizatorica vjenčanja te stalna suradnica Story vjenčanja i Sajma vjenčanja, Martina Rakić. Saznajte više, pridružite se!

Proglašenjem pandemije postalo je jasno da se vjenčanja neko vrijeme neće moći održavati. Do kada? Nitko ne zna.

Razgovarajući s kolegama, kao i iz vlastitog iskustva, saznali smo da mladenci uglavnom odgađaju vjenčanja, neki za jesen i zimu, a neki za iduću godinu. Svi smo sretni što se „samo“ odgađa, ne otkazuje. Intenzivno komuniciramo i s mladencima i s dobavljačima, tražimo alternativne datume, postavljamo si rokove za odluku… No, svi smo u nezavidnoj situaciji, a ne pomaže i neizvjesnost oko datuma popuštanja mjera, odnosno kada će biti dozvoljena okupljanja većeg broja ljudi. Nove mjere koje je Vlada donijela prošloga tjedna ne idu nam u korist, a puno je dobavljača kojima su vjenčanja jedini izvor prihoda.

Ideja o online meetup-u rodila se kao logičan nastavak FB grupe. Zajedno s nekoliko gostiju iz različitih djelatnosti vezanih za vjenčanja, svakoga utorka komentiramo aktualnu situaciju i nesebično dijelimo vlastita iskustva i savjete. Dva sata druženja prođu u trenu, a kako čujemo od sudionika, svašta se korisnog sazna i rode se nove ideje za razmišljanje. Veseli nas podrška suradnika iz industrije, a pozitivna strana ove priče je svakako povezivanje s nekim dobavljačima s kojima do sada nismo imali prilike surađivati. Nadamo se stvaranju zajednice koja će i nakon što ovo prođe (a proći mora…) nastaviti komunicirati i kreativno rješavati izazove s kojima se putem susretnemo…. #zajednosmojaci #YourStoryMatters

Tekst: Martina Rakić, Weddings in Croatia

Fotografije: Unsplash

Sve za vaše vjenčanje