Poznato vam je osjećaj kada krajem godine ili početkom nove donosite odluke. Veće ili manje, osobne ili one koje se odnose na suživot s vašim partnerom, lakše ili teže za provođenje… Odluka ima raznih baš kao i okolnosti u kojima smo spremni donijeti ih ali i realizirati. Upravo je zato vrijeme u koje živimo, vrijeme u kojem je pandemija uzrokovana koronavirsom razlog brojnim pitanjima na koje kao da nema odgovora – vrijeme u kojem možemo donijeti nove odluke. Vezane uz dvoje. Pročitajte, odlučite i vi. Ove su odluke tako jednostavne za provođenje a tako važne za svaku, pa i vašu vezu.

Više ‘razgovora’ očima

Kada ste se zadnji put pogledali oči u oči s partnerom? Duboko, iskreno? Živimo život u kojem dominiraju riječi, informacije, slike, a tako rijetko gledamo jedni druge u oči. Uz riječi ili bez riječi, ovo gledanje je važno jer oči su ogledalo duše, a gledajući se osjetit ćete se povezani, bliskiji, pročitat ćete emocije o kojima možda nije lako govoriti, pružiti ali i primiti podršku. Pokušajte, osjećaj je veličanstven!

Više zajedničkih izlazaka

Jedva čekamo normalne okolnosti i priliku za izlaske i druženja. Ali u tim željama bilo bi dobro visoko na listu prioriteta staviti i dejtanje s vašim partenrom. A to ne mora značiti i više novaca i više vremena, već više – pažnje. Zajedničko kuhanje, uživanje u zajednički odabranom filmu, duge šetnje, izleti, posjet vama omiljenim mjestima – sve u čemu uživate zajedno kao par i pto vam donosi veselje. Jer izlazak s dragim ili dragom puno naše baterije, daje smisao zajedništvu.

Budite više off line 

Manje pametnih telefona korisno je za sve pa tako i za zdravlje vaše veze. Jer čini se da je biti online često i prepreka provođenju kvalitetnog zajedničkog vremena, uvijek je tu nešto zanimljivo, nešto što nas zaokupira. Ugasite ekrane, velike i male, okrenite se jedno drugome. No phone zona je odlična odluka, posebno dok večerate, razgovarate na kraju dana, pripremate se za spavanje. Zamijenite vrijeme ispred ekrana za vrijeme s partnerom, vaša će vam veza i brak biti zahvalni.

Planirajte moguće

U tjednima i mjesecima za nama naučili smo kako u trenu svi naši planovi postaju nemogući za ostvariti bez obzira koliko smo bili odlični u planiranju. Ali nemojte odustati od planiranja, jer zajednički planovi su energija koja povezuje dvoje ljudi i čini mogućim i nemoguće stvari. Planirajte zajednička mala zadovoljstva, ali i odmor iz snova, karijeru, obitelj, nastavak školovanja ili kupnju stana. Planirajte odlazak na produženi vikend, zajedničko slušanje podcastova ili posjet prijateljima. Planirajte, osjećat ćete veliko zadovoljstvo kada se planirano i ostvari.

 

Budite poput djece

Da li se ponekad zapitate gdje je nestao/nestala ona vesela osoba kakvi ste bili s 15? Tu je negdje, ali u šumi računa za platiti, posla, društvenih i obiteljskih obaveza ne dolazi do izražaja. A što ta osoba simbolizira? Vedrinu, spontanost, zabavu. A upravo su to elemnti koji često nedostaju odraslim osobama i vrijeme je da se okrenete mlađem sebi, forama i humoru, strasti za životom ali ovaj put zajedno s partenrom. Sljedeći put kada ćete prolaziti kroz dječji park zastanite i sjednite na ljuljačke. Znamo da to već dugo želite.

Pospremite

Pospremite svoj život od viška stvari. Donirajte, poklonite, uredite ormare i police te uživajte u energiji koja će odjednom proteći kako vašim životnim prostorom tako i vašom vezom. Budite Marie Kondo svoga života.

A za kraj odlučite se uvijek za više – zagrljaja, poljubaca, zajedničkih trenutaka, razumijevanja, zajedničkih doručaka, gledanja u izlaske i zalaske sunca, duge šetnje… jer male stvari veze čine velikima.

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE Unsplash

Sve za vaše vjenčanje