Vinarija Tomić održala je zanimljivu zagrebačku promociju  odabranih vina i likera te time potvrdila kultni status Andre Tomića na domaćoj sceni, a njegova karizmatičnost i toplina  učinili su događaj van serijskim.

Vina i liker osobno je predstavio vlasnik vinarije,  Andro Tomić, naglasivši kako u svojoj proizvodnji vina njeguju autohtonost i tradiciju, ali i stalno eksperimentiraju s novim idejama, usavršavajući proizvodnju vina suvremenim tehnologijama i konstantnim ulaganjem u znanje. U nadahnutim govoru Akademik  Tonko Maroević na promociji je istaknuto  kako je veliki Andro Tomić za svoja vina  dobio respektabilan kompliment ikone talijanskog vinarstva Elia Altarea.  O ulozi obitelji  Tomić za hrvatsko vinarstvo govorio je Saša Špiranec , a na njegov se govor nadovezao i prof. Nikola Mirošević te Mladen Vukmir.

andro-tomic

Andro Tomić, vinariju je osnovao 1993. godine, s vjerom da se na Hvaru s domaćim sortama, pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda može nastaviti obiteljska tradicija proizvodnje vina stara 150 godina. Vinovu lozu na otok Hvar donijeli su još antički Grci, a Hvarani su vještinu njena njegovanja održali neprekinutom kroz stoljeća i sačuvali je do danas.

andro-tomic_1

Vinarija Tomić je obiteljska vinarija, smještena na otoku Hvaru. Zapošljavamo 12 djelatnika, od kojih je većina s visokom stručnom spremom. Sve više ulažemo u nova znanja i tehnologije, posebno se naslanjajući na korištenje sredstava iz EU fondova. U isto vrijeme poštujemo i dugu tradiciju vinarstva i vinogradarstva otoka Hvara, iz koje također pokušavamo zadržati ono najbolje, istaknu je Andro Tomić .

Sebastijan Tomić na promociji nadovezao se riječima: „Godišnja proizvodnja kreće se od 100.000 – 130.000 boca, ovisno o godini, u kojem obujmu planiramo i daljnji nastavak poslovanja. Dakle cilj nam nije povećavati postojeći nivo proizvodnje već stalnim podizanjem kvalitete jačati image naših vina i vinarije“.

sebastijan-tomic-andro-tomic
Sebastijan i Andro Tomić

Podrum vinarije Tomić nalazi se na obiteljskom posjedu u uvali Mina u Jelsi. Značajniji vinogradi nalaze se u uvali Vira, u neposrednoj blizini grada Hvara, u starogradskom polju, u okolici Jelse, te na južnim padinama (Ivan Dolac i Sv. Nedelja). Vina Tomić proizvode se od različitih sorti, među kojima dominira plavac mali među crnima, a pošip, bogdanuša, maraština i prč među bijelima. Uz navedene sorte, koriste se još i drnekušica, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, muškat žuti te još poneka domaća sorta.

vina-tomic_1

Uzvanicima je prvo poslužen Pošip, krepko vino punijeg tijela, ali izbalansiranog lijepim kiselinama tj. svježinom, koji obiluje aromama tipičnim za sortu poput marelice i drugog koštunjičavog voća, pa svježim citrusima i u konačnici mediteranskim eteričnim biljem. Dio vina, nekih 30%, je 6 mjeseci odležavao u novim francuskim i slavonskim 225lit bačvama (Garbelloto, Seguin Moreau, Golub), koje tijekom tog vremena odležava i na finim kvascima (sur-lie) čime dobija punije tijelo i specifične okusne note (tost, brioši, asocijacija na šampanjac).

Zatim je slijedio Plavac. Omiljena i na tržištu najprodavanija etiketa vinarije Tomić, tipičnih sortnih aroma plavca (šljive, višnje i tamnog bobičastog voća i herbalnosti mediteranskog bilja) zaokružena se kraćim odležavanjem u korištenim hrastovim bačvama, što vinu daje i diskretne note drva, kave i začina. Specifičnost vina je u mekoći i eleganciji koju se u vinariji Tomić trude dobiti iz inače drske prirode ove autohtone dalmatinske sorte. Vino tako zadržava autentičnost sorte, ali i pitkost i svježinu koje je čine užitnom za svakodnevne prilike.

Nakon Plavca, uslijedio je Caplar. Kako mu ime sugerira (CA kao Cabernet – PLA kao plavac- R kao registered), to je kupaža sorti cabernet sauvignon i plavac mali u omjeru 50-50 %. Cabernet – koji ima nešto višu kiselinu i drukčiji aromatski profil, dodaje svježinu i eleganciju te oplemenjuje/ukroćuje rustikalnost plavca malog. Arome višanja, šljiva i mediteranskog bilja – tipične za plavac – nadopunjuju se karakterističnim carberneovskim notama crnog ribizla, duhana i zemlje. Odležavanje u francuskim bariqque bačvama 12 mjeseci dodaje konačnom aromatskom profilu još i jedva čujne note dima i začina.

Sljedeće vino bilo je Plavac mali barrique,  vrhunsko suho crno vino i perjanica vinarije. Prirodni intenzitet sortnih aroma tamnog i zrelog voća plavca (višnje, šljive) mediteranskog bilja i slanosti zaokružen i ukroćen odležavanjem od 12 mjeseci u kombinaciji novih i korištenih francuskih i slavonskih barrique bačava. Čime su se vinu  pridodale plemenite note začina, kože, duhana te mu se zaokružila taninska struktura. Specifičnost ovog vina je u eleganciji ‘francuskog’ tipa, jer je to vino koje teži očuvati kako tipičnost aroma plavca malog, tako i stil vina koji je manje džemast i robustan, a više fokusiran na strukturu, izbalansiranost i dužinu okusa.

Za kraj poslužena je Euforija,  liker od rogača i kadulje.

http://www.bastijana.hr/

Sve za vaše vjenčanje