Ovih dana Zagreb je posjetio Lionel Levy jedan od najcjenjenijih francuskih chefova, nositelj Michelinove zvjezdice i chef kuhinje luksuznog hotela InterContinental u Marseilleu. Prilikom posjete Zagrebu, u suradnji s domaćicom Anom Grgić, chef Levy svojim je kulinarskim kreacijama i šarmantnim pristupom oduševio uzvanike tradicionalne šampanjske gala večere u Esplanadi, družio se s predstavnicima medija na kulinarskom press eventu te je za mlade kuhare Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Novom Zagrebu održao edukativnu radionicu.

Zagreb, 041116. Hotel Esplanade Mihanoviceva 1 Eksluzivni novinarski event poznatog francuskog chefa-kuhara Loinela Levyja, nosioca prestizne Michelinove zvijezdice. Chef Lionel Levy u paru s cheficom kuhinje hotela Esplanade Anom Grgic pripremio je nekoliko slijedova koje su odusevile prisutne novinare i posjetitelje eventa. Na fotografiji: Ana Grgic i Lionel Levy pripremaju jela foto: Zeljko Grgic / Cropix

Chef Lionel Levy stigao je Zagreb uz podršku partnera – Francuskog instituta u Hrvatskoj, festivala Okusi Mediteran!, AGS Movers, Miva Galerije vina i domaćina hotela Esplanade. S Anom Grgić, prvom damom Esplanadine kuhinje i njenim timom kuhara ovaj šarmantni Francuz pripremao je tradicionalnu šampanjsku gala večeru u restoranu Zinfandel’s. Raskošnim jelovnikom od pet sljedova pomno odabranih francuskih delicija, od kojih se posebno isticao njegov prepoznatljivi milkshake bouille-abaisse, oduševio je Zagrepčane i uzvanike hotela. Chef je za menu odabrao primamljive mediteranske okuse koje je pripremio u svojem jedinstvenom stilu, poput gravlaxa od brancina sa zvjezdastim anisom uz salatu od komorača i limuna, zanimljive zaleđene juhe od češnjaka, zatim goveđih obraza u začinu Raz el Hanout s humusom i krostinima od moždine te primamljivog francuskog tarta od limuna uz osvježavajući sorbet od limete i bosiljka. Sljedovi jela pomno su popraćeni selekcijom vrhunskih francuskih šampanjaca Veuve Clicquot i Moët & Chandon, dok su uz glavno jelo uzvanici imali priliku kušati jedinstveno francusko vino Malbec iz vinarije princa Henrika od Danske, koji je prije dvije godine s kraljicom Margaretom II. prilikom službenog posjeta Hrvatskoj boravio u Esplanadi.

Zagreb, 041116. Hotel Esplanade Mihanoviceva 1 Eksluzivni novinarski event poznatog francuskog chefa-kuhara Loinela Levyja, nosioca prestizne Michelinove zvijezdice. Chef Lionel Levy u paru s cheficom kuhinje hotela Esplanade Anom Grgic pripremio je nekoliko slijedova koje su odusevile prisutne novinare i posjetitelje eventa. Na fotografiji: prentirane delicije foto: Zeljko Grgic / Cropix

Našim tradicionalnim pjenušavim gala večerama uz gostovanje vrhunskih chefova, iz godine u godinu uz podršku partnera, nastojimo obogatiti zagrebačku gastro scenu. Zahvalan sam svima na divnoj suradnji, posebno chefu Lionelu Levyju i Ani Grgić na uspješnoj realizaciji ovog gurmanskog projekta. Vjerujem da smo i ove godine imali divan uvod u nadolazeće blagdane.“, izjavio je Ivica Max Krizmanić, generalni direktor hotela Esplanade.

Oduševljena sam predstavljanjem francuskog chefa Lionela Levyja u Zagrebu. Gala večera na kojoj je pripremao francuske delicije u suradnji s talentiranom hrvatskom šeficom Anom Grgić bila je iznimno ukusna i uspješna. Ovaj susret kulinarskih profesionalaca jedinstvena je prilika za razmjenu znanja i iskustava u gastronomiji i umijeću življenja prema kojima naše dvije zemlje gaje snažnu povezanost. Ono što me posebno veseli je edukativni karakter ovog posjeta Hrvatskoj i prilika za mlade naraštaje kuhara Ugostiteljsko-turističkog učilišta da nauče poneku tajnu francuskog kulinarstva.“ izjavila je veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, NJ. E. Corinne Meunier.

gala-sampanjska-vecera-moet-chadon-chef-lionel-levy-i-chef-ana-grgic

Zagreb, 041116. Hotel Esplanade Mihanoviceva 1 Eksluzivni novinarski event poznatog francuskog chefa-kuhara Loinela Levyja, nosioca prestizne Michelinove zvijezdice. Chef Lionel Levy u paru s cheficom kuhinje hotela Esplanade Anom Grgic pripremio je nekoliko slijedova koje su odusevile prisutne novinare i posjetitelje eventa. Na fotografiji: priprema jela foto: Zeljko Grgic / Cropix

Levyjev dolazak bio je poseban doživljaj za buduće mlade kuhare Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Novom Zagrebu koji su na kulinarskoj radionici pomno su pratili svaki pokret i umijeće pripreme jela slavnog chefa. Namjera je bila da ih svojim entuzijazmom i ljubavlju prema kuhinji potakne na učenje, kreativno razmišljanje i razvijanje svog jedinstvenog kuharskog stila, kako bi se iz njih kroz koju godinu razvile neke nove hrvatske kulinarske zvijezde.

chef-lionel-levy-u-ugostiteljsko-turistickom-ucilistu

Rezultat je ovo iznimne suradnje između Hrvatske i Francuske ostvarene kroz festival Rendez-vous i brojne druge kulturne i gastronomske događaje koji su se održavali u Hrvatskoj i koji otvaraju vrata novim projektima između ovih dviju zemalja.

Menu za gala večeru: http://www.esplanade.hr/press/download/menus/Esplanade-Zagreb-Hotel-Gala-sampanjska-vecera-menu.pdf

O chefu Lionelu Levyju

Lionel Levy chef je kuhinje poznatog restorana Alcyone u sklopu hotela InterContinental u Marseilleu u Francuskoj. Levy je poznat kao predvodnik nove mediteranske kuhinje, a zanat je izučio od međunarodno priznatih kuhara poput Erica Fréchona i Alaina Ducassea. Nakon preseljenja u Marseille 1999. godine, taj grad postao je njegov novi dom gdje je stekao majstorstvo u domaćoj kuhinji, zbog čega je i postao nositeljem Michelinove zvjezdice od 2005. godine. Inventivnost, znatiželja i neprestana želja za otkrivanjem novih recepata najbolje opisuju tog kuhara. Njegovi jelovnici predstavljaju lokalnu kuhinju sastavljenu od najboljeg izbora svježe ulovljene ribe iz Vieux-Porta, najboljih uzgajivača mesa te lokalno uzgojenog povrća od poljoprivrednika koji su ponosni na ono što rade. U hotelu InterContinental Marseille – Hotel Dieu, Lionel Levy nadgleda sve kulinarske poslove: bar i dva potpuno različita restorana. Lionel je već bio u posjeti Hrvatskoj ovo ljeto kada je u sklopu festivala Okusi Mediteran!, u Šibeniku, sudjelovao u predstavljanju francuske kuhinje.

O chefu Ani Grgić

Iskusna, iznimno talentirana i šarmantna Ana Grgić  već je više od četiri godine glavni chef kuhinje prestižnog zagrebačkog hotela Esplanade. Ana je 2012. godine postala prva žena na čelu Esplanadine kuhinje i nastavila slijediti tradiciju vrhunske gastronomije hotela uz specifičan potpis koji daje jelima. Ambicija, iznimni talent i kreativnost odvele su Anu na adrese najprestižnijih svjetskih restorana s dvije Michelin zvjezdice gdje je kod poznatih chefova neko vrijeme usavršavala svoje kulinarske vještine. Ana je tijekom svoje karijere u Esplanadi pripremala jela za brojne poznate goste, a od preuzimanja funkcije chefa Ana je primila niz priznanja za osobnost, izvrsnost i stil kuhanja. U više navrata Ana je nominirana za ženu i osobu godine, a posebno valja istaknuti nominaciju za Veuve Clicquot Business Woman Award prema izboru luksuznog časopisa StoryBook. Ana je 2015. postala ambasadorica projekta Fish Forward u inicijativi Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, a njen rižoto koji je osvojio princa Charlesa i vojvotkinju Camillu, uvršten je 2013. i 2016. u poznati Guida Gallo vodič među 101 najbolji rižoto u svijetu.

Ana Grgić već je imala priliku raditi s brojnim poznatim chefovima iz cijelog svijeta. Na prošlogodišnjoj šampanjskoj večeri u svojoj je kuhinji ugostila francuskog chefa Xaviera Mathieua, a godinu prije glavnog chefa prestižne šampanjske kuće Moët & Chandon, Pascala Tingauda.

Sve za vaše vjenčanje