Ljetna popodneva u gradu kao stvorena su za uživanje u svježim vinima i pjenušcu vinarije Kabola koja su znalački sljubljena s delicijama  Oxbo restorana hotela DoubleTree by Hilton Zagreb. Ugodna terasa u sjeni drveća, ohlađen pjenušac i desert od sladoleda vruće ljetno poslijepodne u dobrom društvu pretvaraju u opuštajući trenutak i elegantan doživljaj.

Vina i pjenušac, osobno je predstavio vlasnik Vinarije Kabola, Marino Markežić, koji je istaknuo posebnu filozofiju proizvodnje vina i pjenušca koja se bazira na tradiciji i ekološkoj proizvodnji. Uzvanicima se potom obratila Josipa Jutt Ferlan direktorica hotela DoubleTree by Hilton Zagreb, istaknuvši zadovoljstvo oduševljenjem koje su uzvanici pokazali kušajući  sladoled Chefa kuhinje Gorana Brnčića koji je sljubljen sa desertnin vinom Dolce Kabola. Vođeno kušanje održalo se pod vodstvom Saše Špiranca, autoriteta hrvatske i regionalne vinske scene.

Marino Markežić, Danira Orešić, Saša Špiranec
Marino Markežić, Danira Orešić, Saša Špiranec
Marino Markežić i Josipa Jutt Ferlan
Marino Markežić i Josipa Jutt Ferlan

Istarska vinarija Kabola, utemeljena je na višestoljetnoj tradiciji obitelji Markežić koja je momjanskim muškatom započela proizvodnju vina davne 1891. Danas, Marino Markežić  perfekcionizmom i znanjem te  posebnom energijom i snažnom vizijom, visoko podiže ljestvicu u promišljanju i stvaranju nezaboravnih vinskih etiketa. Potvrda tome su  i najprestižnije nagrade, od kojih je posljednja srebrna medalje za Malvaziju Unica na IWC (International Wine Challenge) u Londonu 2016. Godine. Za početak gostima je poslužen Pjenušac Re berba 2014, koji je dobio Decanterovu srebrnu medalju, s jagodama. Prirodno pjenušavo vino “RE” dobiveno je klasičnom metodom vrenja u boci. Baza ovog pjenušca napravljena je od istarske malvazije, Chardonnaya i Pinota. Pjenušac RE odlikuje se slamnato-žutom bojom, te postojanim i mnogobrojnim perlicama. Okus je trajan, elegantan i harmoničan.

Kabola&DT_7

Zatim je slijedila Malvazija 2015 spojena s  rižotom od komorača i meda s brancinom. Malvazija berba 2015 žive žućkaste boje zrelijeg limuna. Čistog i elegantnog mirisa nenaglašene zrele voćnosti. Ljetna jabuka i primjese dunja uz blage note bijelog cvijeća poput bagrema i lipe u cvatu.Na nepcu je atraktivne svježine te krepkog i postojanog teka. Na retro okusu pak izrazito dugačka gdje igrom svježine i mineralnosti neodoljivo zaziva novi gutljaj. Vjerni i autentični izričaj malvazije istarske koja svojom visokom, a nenametljivom kvalitetom jasno govori odakle dolazi.

Rosa rose 2015  poslužen uz losos s pireom i koprom  uz tunu sa salsom od crne leće.  Rose Rosa, polusuho je vino koje se proizvodi od autohtone istarske sorte Terana. Odlikuje se svijetlo-ružičastom bojom. Na nosu je vrlo elegantan, čist, sa lijepim cvjetnim aromama. Vino je svježe, elegantno i lijepo zaokruženo.

Za kraj je predstavljena dva deserta savršeno sljubljena s Vinarije Kabola. Prvo je poslužen Muškat berba 2015 uz cheesecake s limunom. Muškat Momjanski autohtona je sorta Momjanštine. Zahvaljujući položaju i mikroklimi jedinstven je na svijetu. Vino ima slamnato-žutu boju sa odsjajima zlatnog. Izrazito je aromatično, dominiraju note svježeg voća, kao što su vinogradarska breskva ili pak naranča, potom elegantne note bijele ruže, a prisutna je i nota meda od kadulje. Miris je vrlo bogat i dugo nam ostaje u nosnicama. Djelomično je toplo i mekano, a s druge strane svježe i vrlo ukusno te ima dozu mineralnosti. Ima srednje tijelo i jako finu kakvoću te je harmonično.

Nakon Muškata berba 2015  slijedila je senzacija za kraj, gostima je poslužen Dolce berba 2012  desertni muškat  sljubljen sa sladoledom od lješnjaka i pistacija. I time se potvrdila teza da znalačka kombinacija okusa i aroma može stvariti jednistveni gastro trenutak.

Kabola&DT_12

Vinarija Kabola ima 20 hektara vinograda, a proizvodi 11 različitih etiketa vina – od pjenušca do desertnog vina. Godišnje se proizvede 100 000 boca vina. Malvazija istarska čini 70% proizvodnje Vinarije Kabola. Od te autohtone sorte proizvode se tri različita vina: Malvazija, zatim vino odležano u velikim hrastovim bačvama, naziva Malvazija Unica te  Malvazija Amfora. Baza za pjenušac Re proizvodi se također od grožđa Malvazije.

Od autohtonih sorti, tu su još Teran i Momjanski Muškat. Od Terana se proizvodi odležalo crveno vino te rose Rosa. Osim već poznatog i dobro prihvaćenog Muškata, napravljena je i jedna seriju Muškata suhog, Secco, kao i jednu seriju desertnog muškata, Dolce.

Sve za vaše vjenčanje