Esplanade Zagreb hotel u suradnji s partnerima Francuskim institutom u Hrvatskoj, Taste the Mediterranean i MIVA Galerijom vina, s osobitim zadovoljstvom najavljuje ekskluzivnu božićnu šampanjsku večeru uz specijalnog gosta chefa, Xaviera Mathieua jednog od najcjenjenijih francuskih chefova, nositelja Michelinove zvjezdice, dobitnika brojnih priznanja i predstavnika poznatog Le Phébus & SPA Carita u francuskoj Provansi.

Chef, Xavier Mathieu ovom će se prigodom kreativno i kulinarski udružiti sa chefom, Anom Grgić, iskusnom i šarmantnom prvom damom Esplanadine kuhinje. Raskošna božićna gozba ukusnih delicija i francuskih šampanjaca održat će se u srijedu, 2. prosinca u otmjenom restoranu Zinfandel’s, a na pomno osmišljenom jelovniku naći će se neodoljivi okusi poput avokada s mesom rakovice, agrumima te kremom i prahom od cvjetače, brandade od bakalara sa školjkama sv. Jakova, verbenom i šafranom, zatim slasne janjeće plećke u kori od kumina s topljenim krumpirom na maslinovom ulju te primamljivog hrskavog kolača od čokolade s malinama  i slatkom paprikom. Bit će to jedinstvena prilika za Zagrepčane i uzvanike da kušaju najfinije provansalske okuse u savršenoj kombinaciji sa selekcijom vrhunskih francuskih šampanjaca Veuve Clicquot i Ruinart. Božićnom ugođaju doprinijet će ugodna jazz glazba.

RUINART

Večer započinje dobrodošlicom u Esplanade 1925 Lounge & Cocktail  Baru  uz ukusne zalogaje i šampanjac, a nastavlja se gala večerom od četiri slijeda jela. Cijena večere iznosi 885 kn po osobi te uključuje konzumaciju šampanjaca, vode, kave i čaja uz razgovor i upoznavanje s chefovima. Broj mjesta je ograničen, a rezervacije se primaju na tel: 01 45 666 44 ili e-mail: zinfandels@esplanade.hr.

Šampanjska gala večer zaista je jedinstvena prilika za Zagrepčane i sve ljubitelje šampanjskih kuća Veuve Clicquot i Ruinart da uživaju u ovom ukusnom spoju maštovitih sljedova i kreacija u izvedbi vrhunskih chefova, Ane i Xaviera u elegantnom ozračju Zinfandel’sa jednog od najboljih hrvatskih restorana. Vjerujem da će se i ove godine tražiti stol više, što je dokaz da u Zagrebu ima mnogo onih koji istinski cijene visoku kuhinju“, izjavio je generalni direktor hotela, Ivica Max Krizmanić.

Esplanade Zagreb Hotel -Zinfandels_Restaurant
Esplanade Zagreb Hotel -Zinfandels_Restaurant
Esplanade Zagreb Hotel Champagne
Esplanade Zagreb Hotel Champagne

U sklopu svoga dolaska u Zagreb, a uz potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj, etablirani francuski chef Mathieu održat će edukativne gastro-radionice. Tako će 2. prosinca 2015. godine u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Novom Zagrebu održati kulinarsku radionicu sa srednjoškolcima te 3. prosinca masterclass za hrvatske kuhare. Rezultat je ovo iznimne suradnje između Hrvatske i Francuske ostvarene kroz festival Rendez-vous koji se održavao od svibnja do listopada ove godine i koji je otvorio vrata novim dugoročnim projektima između ovih dviju zemalja. Suradnja francuskog i hrvatskog šefa nastavak je te suradnje i iznimna prilika da profesionalci iz svijeta gastronomije podijele svoja dragocjena znanja i iskustva.

O Chefu, Xavieru Mathieu – Xavier Mathieu radi kao menadžer i chef poznatog provansalskog restorana Xavier MATHIEU’s koji se nalazi u sklopu Le Phébus & Spa Carita hotela s pet zvjezdica uvrštenog u Michelinov vodič i dio je ekskluzivne grupacije Relais&Châteaux. Chef Xavier posebnu strast gaji prema gastronomiji, starim provansalskim receptima i organizaciji gastro edukacija, a svoje kulinarsko putovanje započeo je kao kuhar naučnik 1984. godine u poznatom restoranu M. Lucullus HIELY s dvije Michelinove zvjezdice u ‘papinskom gradu’ u Avignonu. Godinu dana nakon toga zaposlio se u restoranu David s jednom Michelinovom zvjezdicom u pitoresknom provansalskom gradiću Roussillon. Ondje je usavršavao svoje kulinarske vještine i umijeće pripreme hrane, da bi u razdoblju od 1986. do 1991. godine prošao nekoliko stepenica u poznatom restoranu Le Moulin de Mougins nagrađenom s čak tri Michelinove zvjezdice. Ondje je brusio svoje znanje uz vrhunskog francuskog chefa M. Rogera Vergea. Njegov rad i talent prepoznao je još jedan poznati francuski chef, M. Gérard VIE koji mu je ponudio atraktivan posao jednog od chefova u restoranu palače Versailles, Les Trois Marches – Trianon Palace s dvije Michelinove zvjezdice. Nije prošlo dugo vremena nakon što je Xavier 1994. godine prihvatio poziciju jednog od chefova u poznatom pariškom restoranu slavnog i svjetski poznatog chefa, M. Joëla ROBUCHONA, s tri Michelinove zvjezdice kojeg je utjecajni francuski vodič Gault Millau proglasio Chefom stoljeća. 1995. godine zaposlio se kao chef u Le Phébus & Spa Carita hotelu, 2001. godine restoran je nagrađen jednom Michelinovom zvjezdicom u Crvenom vodiču, a Xavier je potom preuzeo i funkciju menadžera hotela. Ambicije, želja za znanjem i kulinarsko umijeće dovele su Xaviera do najprestižnijih francuskih restorana, a predanost poslu nagrađena je brojnim priznanjima. 2002. te kasnije 2008. godine izabran je za Mladog chefa godine prema vodiču Champérard. Postao i član Académie Culinaire de France i počasni član Académie Nationale de Cuisine. 2008. Relais&Châteaux Xavieru je u Washingtonu uručio nagradu Rising Chef Trophy.

Chef Xavier Mathieu
Chef Xavier Mathieu

O Chefu, Ani Grgić – Ana Grgić, šefica kuhinje prestižnog zagrebačkog hotela Esplanade, već je imala priliku raditi s brojnim poznatim chefovima iz cijelog svijeta, a na prošlogodišnjoj Božićnoj šampanjskoj večeri u svojoj je kuhinji ugostila  glavnog chefa prestižne šampanjske kuće Moët & Chandon.

„Nakon vrlo uspješnog gostovanja Pascala Tingauda, s veseljem iščekujem iduću šampanjsku večer na kojoj će gostovati chef Xavier Mathieu. Mnogo sam lijepog čula o njemu, a već smo bili u kontaktu prilikom kreiranja jelovnika i sljubljivanja šampanjaca. Vjerujem da će za sve uzvanike i istinske ljubitelje finih delicija i vrhunske kapljice ovo biti jedna posebna večer i divan uvod u nadolazeće blagdane“, izjavila je Ana.

Ova mlada, ali iskusna šefica već je gotovo četiri godine na čelu Zinfandel’sa, jednog od najboljih restorana u Hrvatskoj, šarmantnog francuskog Le Bistroa te Esplanade Cateringa. Ana nastavlja slijediti tradiciju Esplanadine kuhinje, prateći pritom svjetske trendove u vrhunskoj gastronomiji. Njeni kreativni i maštoviti jelovnici posljednjih godina zadivili su brojne goste i poznate osobe iz svijeta estrade, te članove kraljevskih obitelji poput švedskog kralja i kraljice, japanskog princa i princeze, princa Saudijske Arabije, kraljevskog para iz Danske te mnogih drugih koji nisu ostali ravnodušni na Aninu domišljatost u pripremi jela. Restoran Zinfandel’s više puta je nagrađivan za kulinarsku izvrsnost prestižnim priznanjima, poput Great Rail Journeys Gold Food Award, Guida Gallo za 101 najbolji rižoto u svijetu, Tripadvisor Hall of Fame i Certificate of Excellence te mnogim drugima, od kojih su svakako najcjenjenija ona temeljena na iskustvima i recenzijama gostiju, koji ovaj restoran stavljaju uz bok najboljim svjetskim restoranima.

Ana Grgić, Chef de cuisine Esplanade Zagreb Hotel
Ana Grgić, Chef de cuisine Esplanade Zagreb Hotel

O Veuve ClicquotU – Tradicija šampanjca prepoznatljive žute etikete potječe iz 18. stoljeća, kada je Philippe Clicquot osnovao vinariju pod imenom Clicquot. Obiteljsku šampanjsku kuću kasnije je preuzela Barbe Nicole Clicquot Ponsardin i od nje napravila svjetski poznati brend. Danas je Veuve Clicquot dio grupacije Louis Vuitton Moët Hennessy i jedna je od najcjenjenijih šampanjskih kuća u svijetu. Misao vodilja ove tvrtke je ustrajanje na kvaliteti, i to onoj najboljoj. Veuve Clicquot šampanjac utjelovljuje suvremenost i stoljetnu tradiciju s posebnim naglaskom na kvalitetu koja je prepoznata diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

23571503

O RuinartU – Ruinart, osnovan 1729. godine glasi za najstariju šampanjsku kuću koja proizvodi isključivo šampanjce. Kuća osnovana od strane Nicolasa Ruinarta u regiji Champagne, u gradu Reims, danas je u vlasništvu tvrtke Louis Vuitton Moët Hennessy. Svjetlost, intenzitet i elegancija – u kombinaciji tih jedinstvenih osobina leži čudo koje se zove “Ruinart okus”: ekskluzivna osobnost i klasa za sebe.

O hotelu – Hotel Esplanade, najprestižniji zagrebački hotel, sagrađen je 1925. godine s ciljem pružanja vrhunskog smještaja i usluga putnicima glasovitog Orient Expressa, koji je prometovao na liniji Pariz – Istanbul. Hotel Esplanade jedna je od najelegantnijih zagrebačkih građevina, a od svojih početaka bila je mjesto ključnih društvenih događanja glavnoga grada. Hotel je nudio gostima neviđenu raskoš, tako da su poznate ličnosti oduvijek odsjedale upravo u Esplanadi. Lista poznatih gostiju uključuje slavnu Josephine Baker, Charlesa Lindbergha, Leonida Brežnjeva te mnoge druge. Nakon potpune rekonstrukcije, 18. svibnja 2004. godine, Hotel ponovno otvara svoja vrata te se nameće kao istinska hotelska zvijezda u regiji, što dokazuje i niz osvojenih priznanja, poput i Expedia Insiders Select, i dr.

Esplanade Zagreb Hotel - Entrance Christmas
Esplanade Zagreb Hotel

 

Sve za vaše vjenčanje