Kao što je i bilo najavljeno prije godinu dana, Radgonske gorice su sada i službeno lansirale novo pjenušavo vino imena Untouched by Light. Vino je predstavljeno na vrlo atraktivan način, uživo za manji broj uzvanika te za brojne sudionike u formatu virtualnog druženja. Svaki od sudionika unaprijed je primio svoju savršeno upakiranu bocu, te je rashlađenu otvorio upravo u trenutku otvaranja i prvog javnog kušanja i uživo iz podruma Radgonskih gorica. Veliki broj sudionika, kako regionalnih tako i onih po cijeloj Europi te SADu i Kini, u mraku ispred ekrana aktivno su uživali u ovoj svjetskoj premijeri. A kakav je bio doživljaj uživanja u ovome vinu? Dovoljno je istaknuti kako je moto ovog pjenušca je da se najbolje stvari odvijaju u mraku.

Prema profesorici Ann C. Noble1, izloženost vina dnevnome svjetlu ili umjetnoj rasvjeti uzrokuje svjetlom pogođene arome (goût de lumiere), odnosno kvarenje aroma. Zbog toga su Radgonske gorice odlučile prijeći na tamnu stranu i proizvesti novo pjenušavo vino.

Ono što ovaj pjenušac čini jedinstvenim njegov je proces proizvodnje. Za vrijeme noćne berbe, rotacije boca i pakiranja koriste se naočale za gledanje u mraku. Vino stari dvije do tri godine u potpunoj tami špilje u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Djelatnici Radgonskih gorica to u žargonu nazivaju mračnom metodom. Jednom kada izađe iz špilje, pjenušac se štiti bocom od 99% crnoga stakla, a zbog dodatne zaštite od svjetla i zraka pakira se u vakuumirane vrećice.

Untouched by Light je jedinstveno vrhunsko pjenušavo vino s kojim se nadamo pozicionirati Radgonske gorice na globalnome tržištu. Preporučujemo kušanje ovog pjenušca u potpunome mraku, s nekime tko vam je drag, jer najbolje se stvari odvijaju u mraku”, kazao je Borut Cvetkovič iz Radgonskih gorica.

Untouched by Light proizvodi se od najboljih Chardonnay grozdova (100% Chardonnay Blanc de Blancs) korištenjem slavne francuske metode fermentacije u boci. “Prva berba 2016. je iznimno svježa, voćna i citrusna s retrookusom zelenog čaja i metvice. Ima kontinuitet od nosa do ustiju. Vrlo delikatni mjehurići daju mu kremoznost. Poput eha je, balansirajući između nježnosti i krepkosti koji su obično u kontradikciji, ali ovdje su zajedno”, rekao je Pierre-Yves Bournerias, sommelier iz Instituta Oenologique de Champagne.

Enologinja Radgonskih gorica, Klavdija Topolovec Špur, kaže: „Untouched by Light je pjenušavo vino inspiracije. Poseban način berbe noću, kada je hladno, koristeći male kašete; kao i obrada grožđa; a prije svega kasno dozrijevanje u potpunoj tami – sve se to odražava u karakteru ovog pjenušca. Sada možemo kušati pjenušac kod kojeg je terroir zaista došao do izražaja. Posljednji kamenčić mozaika čini tradicija proizvodnje pjenušavih vina u Radgonskim goricama, podržana znanjem i suvremenom tehnologijom.”

Dok je vinarija trenutno u potrazi za lokalnim distributerima diljem svijeta, limitirani broj od 2000 boca Untouched by Light pjenušca, berbe 2016., za sada je dostupan putem untouchedbylight.com.

Slovenske Radgonske Gorice imaju 168 godina dugu tradiciju proizvodnje pjenušavih vina. Od kada je Alojz Klenošek proizveo prve primjerke, nakon što je nadvojvoda Ivan Habsburško-Lorenski proširio proizvodnju vina na području Radgone, do vremena kada su podrumi bili u vlasništvu švicarsko-francuske obitelji Bouvier.Radgonske-gorice.si

1Noble, Ann C., Sensory study of the effect of fluorescent light on a sparkling wine and its base wine, American Journal of Enology and Viticulture, Vol.40, No.4, 1989.

Podsjetimo, u travnju, u sklopu online festivala Dana komunikacija, bili su proglašeni dobitnici godišnjih nagrada IdejaX koje nagrađuju kreativnost u tržišnim komunikacijama, a Grand Prix je osvojio projekt  Untouched by Light, prvo pjenušavo vino na svijetu koje se proizvodi, prodaje i kuša u potpunome mraku. Iza ovog projekta stoji agencija Bruketa&Žinić&Grey s Radgonskim goricama koji su ovim uspjehom doprinjeli u pozicioniranju na inozemnim tržištima, što je za rezultat dalo prednarudžbe i medijske objave širom svijeta. Za svaku pohvalu!

IZVOR Radgonske gorice / Bruketa&Žinić&Grey

Sve za vaše vjenčanje