Vjenčana torta je više od torte. To je malo (ili veliko) umjetničko djelo koje danas sve češće oduševljava kako okusima tako i veličanstvenim dekoracijama. Koliko će biti velika i koje ćete ukuse upakirati u sve te katove, prije svega ovisi o broju vaših uzvanika te godišnjem dobu i okusima koji se rado odabiru. Ali namjera ove priče je reći nekoliko riječi zašto režemo tortu na vjenčanju, bez obira koliko je velika, mala, voćna ili čokoladna…

Rezanje torte je dio tradicije, slatka navada kojom se obilježio jedan od prvih zajedničkih zadataka netom vjenčanog para. Na stranu sve nepotreben pošalice i šale ovo je dražestan trenutak u kojem s pažnjom i združenim rukama njih dvoje režu slatku arhitekturu a sve kako bi slatki okus (ljubavi) podijelili sa svojim uzvanicima. I zasladili trenutak. Naravno tu su i običaji obostranog hranjenja, simboličke slike obostrane brige kroz zajednički život, ali običaju su divni dok se od njih ne stvara cirkus.  A često se to upravo događa oko rezanja torte. Zato je važno znati što je običaj a što nepotrebna zabava.

Danas je već normalno da se umjesto velike torte odabire nekoliko manjih od kojih se jedna posebno dekorira upravo za rezanje. Manja je torta em ljepša, em neće sakriti vesele mladence. I jedan kriška, prerezana u ljubavi i skladu je dovoljna za dozu običaja na vašem vjenčanju. Ostatak prepustite profesionalnom osoblju da nareže i razdijeli vašim uzvanicima.

A često mladenci pitaju da li mogu preskočiti taj djelić tradicije? Jer velikom broju u sjećanju ostaju pomalo neprimjereni komentari za vrijeme rezanja na nekom od vjenčanja na kojem su prisustvovali. Nravno! Vi kreirate svoje vjenčanje, stoga nište nije obavezno! Zašto ne odabrati ukusne cupcakes koji će jednako razveseliti vaše uzvanike? Jer čarolija vjenčanja je upravo u tome da se stvaraju neke nove tradicije. A na vama je, da zaustavite trenutak uz komadić vaše torte, okusa koji često definira i okus vaše ljubavi.

 

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE Nine Cakes

Sve za vaše vjenčanje