U svijetu vjenčanja, a posebno cvijeća za vjenčanje, postoje brojne informacije, inspiracije, fotografije buketa i dekoracija za prostor. I dok na prvi tren sve to oduševljava, nije rijetkost da nas to može i preplašiti. Vrste cvijeća, kombinacija boja, popratnih detalja, te često i gorak okus – sukob između očekivanja i realnosti. Za ugodnije pripreme sa što manje stresa, te kako ne zapeti u odabiru cvijeća – donosimo savjete!

Organizirajte inspirirajuće boardove

O ideji moodboarda za vjenčanje već smo pisali. Ali ponovit ćemo koliko je korisno pripremiti jednu ili više kreativnih ploča jer se na taj način prirodno dešava čišćenje viška ideja, slažu se palete boja. Tako da prikupljene fotografije (fizičke ali i digitalne) posložite u grupe koje ćete povezati po bojama, motivima i temi. Tako složene ideje bit će od velike pomoći u daljnjim dogovorima s vašim floristom koji će vas sigurno na taj način kvalitetnije nastaviti savjetovati.

Budite kreativno fleksibilni

Floristi vole mladenke koje znaju što žele. Ali ono što može biti izazovno je kada mladenka ne želi odustati niti u najmanjem dijelu od svoje ideje poput točno određene nijanse boje ili broja latica na glavici cvijeta božura. Razmislite o tome kako iza svakog cvijeta stoji snaga prirode i kako je svaki cvijet jedinstven primjerak. Dopsutite si da vas upravo priroda iznenadi. Na najbolji mogući način. Također razmišljajte o ljepoti godišnjih doba, nije nužno ljetnu temu gurati u zimska vjenčanja.

Ne vjerujte svemu što vidite online

Nema osobe koja nije otkrila čar i prokletstvo korištenja filtera za obradu fotografija. Isto vrijedi i u svijetu cvijeća pa neka vas ne iznenadi što u živo neke vrste cvijeća imaju drugačije teksture. Ako se dvoumite što je stvarnost u doživljaju određene vrste cvijeća, pitajte stručnjake, poslušajte priču o pojedinoj vrsti cvijeća, te doživite cvijet kroz miris, obliki i veličinu. Tako ćete otkriti prirodnu ljepotu cvijeća.

 

Ne donosite konačne odluke prerano

U vjenčanjima nište nije dobro ostaviti za sam kraj. Ali neke lijepe odluke ne trba donositi niti prerano. Posebno odluke vezane uz cvijeće. Pa tako prije odluke važno je da imate datum vjenčanja, mjesto vjenčanja i mogući broj uzvanika. Naravno i vašu listu želja. Na te informacije lakše je slagati ideje, razmišljati o mogućnostima, trendovima… Ostanite u živom kontaktu s vašim floristom i zajedno planirajte termine kako bi svi detalji bili usklađeni i odrađeni sa zadovoljstvom. Jer isplanirati sve, pa potom krenuti iz početka, nije dobar odabir.

 

Upoznajte cvjetni stil florista koji vas privlače

Svaki od cvjetnih dizajnera ima svoj cvjetni potpis. Zato je važno odabrati profesionalaca čija je estetika slična vašoj. Ne jurite samo za preporukama jer važno je da se vaš stil i stil florista nadopunjuju. Proučite njihove uratke na webu, društvenim mrežama, dogovoriti prvi sasatanak, upoznajte se te uronite u njihov stil i ideje. A ako vam se ne dogodi kemija, zahvalite i nastavite s potragom za savršenim cvjetnim umjetnikom za vaše vjenčanje.

 

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE Unsplash

Sve za vaše vjenčanje