Hladno vrijeme i blagdansko doba idealno je za duga kuhanja, mirisna i sočna pečenja, jela koja uronjena u umake bogatih okusa na tanjuru slave umijeće kuhanja i pružaju razlog za još bolje druženje oko stola. Umaci su prema osnovnoj definiciji tekući, kremasti, gusti pripravci koji se koriste kako bi namirnicama dali dodatnu sočnost i oplemenili njihov okus. Francuska kuhinja poznata je po vrhunskom umijeću pripreme umaka, kako onih osnovnih tako i onih zahtjevnijih. Donosimo vam priču o umaku koji je osnova slavne francuske kuhinje, umaku espagnole. Ovaj je umak poznat i pod imenom španjolski umak i jedan je od pet klasičnih francuskih umaka koje je kao temelje francuske kuhinje postavio slavni chef Auguste Escoffier. Prema predaji ovaj je umak nastao kada su za vjenčanje princeze Anne i kralja Luja XIII. španjolski kuhari odlučili tamnom francuskom umaku dodati svježe španjolske rajčice. Tako je i dobio ime. Sam po sebi osnova je drugim važnim umacima. Snažnog je okusa zahvaljujući temeljcu i povrću te je odličan za pripremu jela od tamnog mesa.

Sastojci:
1 l goveđeg temeljca
50 g maslaca
50 g brašna
mali luk
mrkva
stabljika celera
2 žlice pirea od rajčica
timijan, lovor, peršin
sol i svježe mljeveni papar
Priprema:
Na laganoj vatri otopite maslac u dubokom loncu, dodajte brašno i pržite ga uz stalno miješanje. Kada brašno dobije tamniju boju, dodajte temeljac uz stalno miješanje. Ostavite da na laganoj vatri kuha oko pola sata, povremeno promiješajte. Na malo maslaca pirjajte sitno nasjeckano povrće i pire od rajčica, dodajte u osnovni umak i začinite. Kuhajte na laganoj vatri oko dva do tri sata. Gotovo procijedite i po želji začinite. U hladnjaku ohlađeni umak možete čuvati i do tjedan dana, a koristite ga za podlijevanje jela od mesa, janjetinu, patku ili govedinu.